Quan la força d'un equip humà pot amb tot

Grandvalira va recuperar en temps rècord la pista Àliga, que hui ha acollit l'entrenament de descens masculí, i demà rebrà la cursa de Copa d'Europa. Una tècnica mai vista a Andorra, que va implicar a més de 100 persones, farà possible que es puguin disputar les proves d'aquest cap de setmana. Les molt adverses condicions meteorològiques han posat a prova l'organització, que ha superat aquest gran desafiament.
La superació i l'esforç són l'essència de l'esport, valors que va traslladar l'equip tècnic de Grandvalira en la tasca de recuperació de la pista Àliga per tal que es pogués disputar el descens masculí en el seu entrenament del dissabte. Les complicades condicions meteorològiques que han afectat la seu de les Finals de la Copa d'Europa durant tota la setmana, amb pluja, vent, altes temperatures i fins i tot pols i sorra sahariana, havien deixat el traçat sense les condicions necessàries per poder-se disputar la competició. Però la tenacitat i la capacitat de reacció de l'equip de Soldeu El Tarter han fet possible, en un temps rècord, que al cap de setmana es pugui disputar el calendari previst a la mítica pista d'El Tarter.
La tècnica de trepitjar en grup perquè penetri la sal
Per fer-ho realitat, un equip de més de 100 persones, entre voluntaris, tècnics de l'estació, monitors de l'escola d'esquí i dels esquí clubs del país, entrenadors dels equips competidors i, fins i tot, algun corredor que competirà justament en el descens, van baixar a peu la pista (al llarg de 420 metres i superant un 30% de desnivell mitjà) formant una cadena humana per tal de trepitjar la pista i aconseguir que la sal que s'havia espargit prèviament penetrés a l'interior amb l'objectiu d'endurir la neu. Posteriorment, l'equip va tornar a passar-hi derrapant amb els esquís per compactar la neu, feina que van acabar de completar les màquines trepitjaneu en una darrera fase.
El director de cursa, Santi López, va explicar que aquesta tècnica “va ser una proposta de la FIS” i que “no ho havíem vist ni provat mai, però hi vam creure. De seguida vam reunir els equips, ens vam organitzar logísticament i ens vam posar a treballar a contrarellotge per poder-ho fer realitat”. Estem acostumats a superar tota mena d'adversitats en competicions anteriors i aquesta no podia ser una excepció”, va afegir. López va destacar que sense la implicació i la capacitat de treball en equip de tot l'staff, la recuperació de la pista no hauria estat possible.
Després d'hores i hores sobre el terreny, finalment es va aconseguir que la FIS validés el traçat que aquest dissabte ha acollit els entrenaments de la prova de descens masculina.
FOTOS: Èric Rossell / Grandvalira