Worley conquereix el gegant d'una Copa del Món que consagra Andorra

La segona prova en la història de la Copa del Món Audi FIS que s'ha celebrat a Andorra ha tingut a la francesa Tessa Worley com a vencedora. Ha estat en un Gegant que acaba per posar el Principat al mapa internacional del gran Circ Blanc. Worley, que s'instal·la en el lideratge d'aquesta disciplina, es va imposar després d'una primera mànega excepcional i una excitant segona que va afegir més emoció a l'espectacle. Al podi van acompanyar-la l'eslovena Tina Maze i l'alemanya Maria Hoefl-Riesch. Totes tres van lloar la pista Avet considerant-la una de les millors de la Copa del Món de gegant.

El podi del gegant de Soldeu, amb Worley al centre, acompanyada per Maze i Riesch.

Diumenge, 12 de febrer de 2012

Com dissabte l'austríaca Marlies Schild a l’Eslàlom, la francesa Tessa Worley passarà a la vella història de la Copa del Món Audi FIS com a guanyadora d'una prova inaugural a Grandvalira-Soldeu, en el seu cas com la primera a fer-ho en un gegant. Andorra, convertit en el 25è país que acull la màxima competició de l'esquí alpí, va tornar a demostrar la seva capacitat organitzativa. Milers d'aficionats van animar i van vibrar amb l'espectacle viscut sobre la pista Avet, reconeguda per les participants com una de les més belles i tècniques de tot el circuit.

Worley és l'única esquiadora que ha aconseguit més d'un triomf en els cinc gegants celebrats durant la temporada, cosa que demostra la competència extrema que existeix en aquesta disciplina, que combina la tècnica i la velocitat. Les anteriors guanyadores havien estat, per aquest ordre, la nord-americana Lindsey Vonn (Soelden), l'alemanya Viktoria Rebensburg (Aspen), l'austríaca Anna Fenninger (Lienz) i, tot just la setmana passada, a Kranjska Gora, la pròpia Worley, que així assoleix dues victòries consecutives.

Nascuda el 4 d'octubre de 1989 a Annemasse (França), Worley té 23 anys i és filla d'un australià i una francesa. Va viure la seva infància entre Nova Zelanda i els Alps. Una corredora d’estatura baixa però forta físicament. El seu palmarès, curt encara, ja inclou una medalla de bronze (Gegant) en els passats Mundials. Quant a la Copa del Món, ha sumat 7 victòries, en un total de 8 podis.

Oblidada la cancel·lació del gegant recuperat de Courchevel que no va poder celebrar-se el divendres per culpa de l'excessiu vent, la pista Avet va tornar a ser l'escenari d'un dia assolellat i fred (-13 º C). La primera mànega, traçada per un eslovè i en unes condicions gairebé perfectes per esquiar, va ser una prova de foc per les 63 inscrites. La longitud del recorregut va ser de 2.140 metres, amb sortida al Pla d'Espiolets a 2.240 metres i arribada a Soldeu a 1.840 metres, després de 400 metres de desnivell. Les esquiadores van afrontar 50 portes i 48 girs. Una de les que no va aconseguir superar el tall va ser l'única espanyola que hi era present, Carolina Ruiz, que no va tenir sort i va quedar fora de les 30 privilegiades que es van jugar la victòria en el segon descens.

Sorpresa: Rebensburg, eliminada

La primera gran sorpresa del matí va ser l'eliminació de la fins llavors líder de la classificació, l'alemanya Viktoria Rebensburg, qui va assumir desconsolada seu error: "He traçat malament a dalt i no he pogut negociar una porta a dretes", va confessar a meta. Amb ella KO, es va obrir el ventall de favorites, entre les quals ja va destacar Worley. Vencedora a Kranjska-Gora la passada setmana, la francesa va marcar el millor temps (1m10s37), seguida molt de prop per la italiana Manuela Moelgg (a 13 centèsimes), l'alemanya Maria Hoefl-Riesch (a 37), l'eslovena Tina Maze ( a 42) i l'austríaca Elisabeth Goergl (a 62).

Quant a Lindsey Vonn, tres vegades campiona de la general de la Copa del Món i actual líder tant en aquesta com en la classificació específica de descens i súper-G, aspirava a rescabalar-se de la seva caiguda de dissabte a l’eslàlom. Tercera en la classificació mundialista del gegant tot i no ser la seva prova preferida, la mediàtica nord-americana va haver d'obrir pista i això va poder penalitzar el seu crono en el primer set. Després d'ella, gairebé totes les aspirants al podi van anar passant per sota del seu 1m11s76, el que l'obligava a una segona baixada magistral si pretenia fer medalla. La campiona olímpica a títol també tenia un objectiu: la seva desena victòria en el que portem de temporada. No obstant això, aquesta segona mànega es va veure alterada pel vent a la zona més alta del traçat, fins al punt que el jurat de carrera va decidir retallar el punt de partida: es va sortir des de la cota de 2.140 metres i el desnivell va ser de 300. En lloc de 50 van ser 39 les portes a negociar.

Aquesta segona mànega va tenir emoció fins al final, ja que l'austríaca Anna Fenninger marcava el millor temps (50s97 per a un total de 2m2s94) i es col·locava líder provisional. Després, successivament, la seva compatriota Elisabeth Goergl (51s81 per 2m2s80), l'eslovena Tina Maze (51s17 per 2m1s96) i l'alemanya Maria Hoefl-Riesch (51s81 per 2m2s55) es col·locaven al podi, amb Maze líder a l'espera de la baixada de Worley. La francesa, lluny de ser conservadora, es va llançar sense xarxa i, encara que no va ser la més ràpida en aquesta segona baixada (51s43), va acabar aconseguint el millor temps total amb 2m1s80. Per a ella van sonar els acords de l'himne francès, i per Andorra, els de la confirmació que en el futur es podran organitzar més proves de la Copa del Món sobre una pista Avet que ha entrat per dret propi entre les millors pistes del planeta.

El que han dit les protagonistes


Tessa Worley (França): "Ha estat una jornada perfecta: dues baixades magnífiques i el triomf. No puc demanar més! Per a mi ha estat millor que la segona mànega es retallés, perquè el vent podria haver-me perjudicat. Me’n vaig molt contenta d'Andorra. La pista m'ha agradat molt, tant o més que la passió que ha mostrat el públic ".

Tina Maze (Eslovènia): "Hauria volgut guanyar, però Tessa (Worley) ho ha fet molt bé. Estic contenta, malgrat tot. Guanyar la general de la Copa del Món? Són 400 punts els que em porta Lindsey (Vonn) així que no penso que ella senti pressió. Vaig a seguir intentant-ho. M'ha encantat competir aquí: una gran pista, gent fantàstica, gran ambient. Espero que la Copa del Món segueixi visitant a Andorra en el futur ".

Maria Hoefl-Riesch (Alemanya)
: "La pista Avet és una de les millors que hi ha a la Copa del Món, difícil i exigent. Amb aquest podi em sento contenta, encara que no suposa molt per enxampar Lindsey (Vonn) a la general de la Copa del Món. No és el meu objectiu ara, sinó guanyar proves. Grandvalira-Soldeu ha estat fantàstic en tot. Felicitats a Andorra, perquè ho ha fet molt bé ".