Es preveu una final de vertigen la Copa del Món de Descens

La segona jornada d'entrenaments oficials de la disciplina de Descens de les Finals de la Copa del Món d'esquí alpí Andorra 2019 ha estat marcada per una major confiança dels corredors i corredores, que han assolit velocitats més altes en el traçat de la pista Àliga d'El Tarter de Grandvalira de cara a donar el màxim de les seves capacitats en la gran final de dimecres.

Els entrenaments d'aquest dimarts donaran pas a les cinc jornades de competicions de les Finals de la Copa del Món als sectors de Soldeu El Tarter de Grandvalira. Les primeres proves són les de velocitat: el Descens es disputa dimecres i el Súper-Gegant dijous i, en tots dos casos, la batalla pel Globus de cristall de la disciplina encara està oberta, tant en categoria masculina com en femenina, de manera que Andorra serà decisiva pels Globus de Cristall en velocitat i l'espectacle està garantit.

De cara a la jornada de demà, els equips tècnics estan pendents de les previsions meteorològiques, i esperen que el temps permeti que la cursa es pugui desenvolupar amb normalitat. El director general de Grandvalira-Ensisa, David Hidalgo, ha assegurat que el balanç de les dues jornades d'entrenaments és molt bo, ja que la pista ha gaudit de condicions immillorables, de manera que “estem preparats per fer una bona cursa demà”.

Batalla entre Feuz i Paris

En homes, la pugna està entre el suís Beat Feuz, que intentarà revalidar el títol de campió de la Copa del Món de Descens que va obtenir la temporada passada, i l'italià Dominik Paris, segon en Súper-Gegant el 2015 i tercer en Descens el 2013, el 2016 i el 2017, i que aquest dimarts ja ha mostrat el seu potencial fent el millor temps en els entrenaments. El suís ha estat molt regular durant tota la temporada, però l'italià ha començat a destacar en les últimes proves, de manera que arribaran a la cursa final amb màxima igualtat.

“He tingut bones sensacions i la batalla amb Beat serà molt interessant; hauré de donar el màxim per aconseguir un bon temps”, ha assegurat Paris. En el darrer entrenament, l'italià ha marcat un temps de 1:25.79, per sota del millor temps dels entrenaments d’aquest dilluns, assolit per Kjetil Jansrud, amb 1:28.36. La major velocitat de la jornada l'ha assolida el canadenc Benjamin Thomsen, amb un punt màxim de 128 km/h, tot i acabar en 18a posició.

De la seva banda, Beat Feuz, que ha fet el setè millor temps, ha valorat positivament la nova seu de les Finals i s'ha mostrat molt emocionat de cara a la cursa de dimecres.

Aleksander Aamodt Kilde, cinquè en la classificació, s'ha mostrat convençut que “serà una final molt ajustada”. Ha afegit que “el temps per demà no es preveu tant bo, però no em preocupa si la neu es manté en les bones condicions d'avui”.

En Súper-Gegant, la primera posició està encara més renyida, ja que els sis primers classificats tenen opcions de quedar en primera posició i endur-se el Globus de cristall de la disciplina. El rànquing l'encapçala Dominik Paris, seguit de l'austríac Vincent Kriechmayr, els noruecs Aleksander Aamodt Kilde i Kjetil Jansrud (campió de la disciplina els dos últims anys), l'austríac Matthias Mayer i el suís Mauro Caviezel. Kriechmayr, després de la segona ronda d'entrenaments de DH d'aquest dimarts, ha assegurat que Soldeu “és un dels llocs més bonics que he trobat fora d'Àustria”, i ha lloat les bones condicions de la pista Àliga, que considera molt adequada per al Súper-G que es disputarà dijous.

Dues austríaques es disputen el Globus de cristall de DH

En categoria femenina, el Globus de cristall de DH se'l disputen dues austríaques: Nicole Schmidhofer i Ramona Siebenhofer, dues de les grans sorpreses de la temporada, que aquest hivern han aconseguit les seves primeres victòries de la seva carrera. En tercera posició l'ocupa de moment l'eslovaca Ilka Štuhec, però no competirà a les Finals d'Andorra ja que es va lesionar en el darrer Descens a Crans-Montana (Suïssa). Tampoc podrà ser a les finals la suïssa Lara Gut-Behrami, després que aquest dilluns patís una caiguda durant els entrenaments a la pista Àliga i es lesionés l'esquena i el peu dret.

Ramona Siebenhofer no ha pogut acabar la baixada de l'entrenament d'aquest dimarts. Tal com ha explicat ella mateixa, ha tingut un problema amb la fixació que ha fet que es desestabilitzés després d'agafar molta alçada en el salt, i ha sortit de la pista. Siebenhofer estava trista per no haver pogut provar tota la pista per segona vegada: “és una pena, perquè m'agrada la pista i em va donar sort fa uns anys, però és millor que hagi passat avui i no pas demà”. De la seva banda, Nicole Schmidhofer ha acabat setena perquè ha comès alguns errors a la primera part de la pista, però ha assegurat que el traçat està en molt bones condicions i confia “fer un bon resultat demà, en sintonia amb la resta de la temporada”.

Stephanie Venier, que ha fet el millor temps aquest dimarts (1:31.48) fregant els 118 quilòmetres per hora en el seu punt màxim, i que és quarta en la classificació, ha assenyalat que el seu objectiu serà lluitar per la segona posició, després de la baixa de l'eslovaca Ilka Štuhec, que ocupava el tercer lloc. “M'agrada Andorra, la pista està en molt bon estat, i el Team Hospitality és espectacular, un dels millors que tenim a la Copa del Món”, ha manifestat Venier.

D'altra banda, l'esquiadora noruega Ragnhild Mowinckel s'ha trencat el lligament creuat i els dos meniscs en la caiguda que ha patit aquest dimarts, de manera que serà baixa a les Finals d'Andorra. De fet, Mowinckel era 22a en Descens però tenia opcions de guanyar el Globus de cristall en Súper-G. Amb tot, aquesta disciplina també té l'emoció assegurada dijous, ja que hi ha tres esquiadores amb opcions d'ocupar el primer lloc al podi: la reina de l'Eslàlom, Mikaela Shiffrin, la corredora de Liechtenstein Tina Weirather, i l'austríaca Nicole Shmidhofer.

Team Event i proves tècniques

La setmana de les Finals de la Copa del Món continuarà divendres amb la prova Alpine Team Event, un eslàlom paral·lel per equips que comptarà amb representació andorrana i que es disputarà a la part baixa de la pista Àliga d'El Tarter. I el cap de setmana l'acció es traslladarà a la pista Avet de Soldeu, escenari de les disciplines d'Eslàlom i Eslàlom Gegant. Durant les dues jornades l'espectacle estarà garantit pels dos grans dominadors de la temporada: l'austríac Marcel Hirscher i la nord-americana Mikaela Shiffrin, que ja tenen assegurats els Globus de cristall com a campions absoluts de la Copa del Món, i els de Eslàlom i Eslàlom Gegant, excepte el Gegant femení, en el qual l'esquiadora eslovaca Petra Vlhová encara pot plantar cara a Shiffrin.