El noruec Kjetil Jansrud i la italiana Sofia Goggia, els millors en el primer entrenament de descens de les Finals de la Copa del Món Andorra 2019

Les Finals de la Copa del Món Andorra 2019 ja estan en marxa. Els millors especialistes en velocitat han dut a terme, aquest dilluns 11 de març, el primer test del traçat de Descens (DH) a la pista Àliga (El Tarter) en la primera jornada d'entrenaments oficials d'aquesta disciplina. Mai abans en la història el país havia acollit una prova de Descens tant masculina com femenina del circuit de Copa del Món i el traçat ha passat l'examen de manera satisfactòria.

Un total de 22 esquiadores i 22 esquiadors han completat la baixada, que presenta un excel·lent estat. Així ho han destacat els corredors, com l'alemanya Kira Weidle (13è millor temps en l'entrenament d'aquest dilluns), que ha assegurat que “la pista està en òptimes condicions, realment molt bones; i a més, el temps és perfecte, ben assolellat, de manera que és un plaer esquiar”.

En categoria masculina, un dels favorits, l'italià Dominik Paris (15è millor temps i segon en la classificació general de Descens), ha valorat positivament la pista, que ha definit com molt tècnica, cosa que pot afavorir rivals com el suís Beat Feuz o l'austríac Hannes Reichelt. Amb tot, s'ha mostrat convençut que té opcions de guanyar i ha assegurat que ho donarà tot.

Els esquiadors han reconegut la tasca que han fet els tècnics de l'estació. “Fa calor però la pista està increïble, cosa que vol dir que s'ha fet una gran feina”, ha destacat el noruec Kjetil Jansrud, que ha aconseguit el millor temps aquest dilluns. Els corredors també han subratllat el repte i l'atractiu que suposa competir en un nou traçat de Descens.

L'Àliga DH té 2,7 quilòmetres i un desnivell de 756 metres, amb un pendent mitjà del 28,2%. Els punts més espectaculars són el salt del Gall, situat a la meitat de la part alta de la pista, i el Curvone, el revolt més emblemàtic del traçat, situat a la part baixa.

El director general del Comitè Organitzador de les Finals de la Copa del Món, Conrad Blanch, ha assegurat que la pista Àliga presenta un estat impecable i ha estat molt ben valorada per part dels tècnics de la Federació Internacional d'Esquí (FIS).

Precisament el director de la Copa del Món d'esquí alpí femení, Atle Skårdal, ha assegurat que tant els corredors com els seus equips “estan molt contents” amb com ha anat aquesta primera jornada. En relació a l’Àliga, “és una gran pista”, sobretot per a les noies, amb uns salts, pendents i característiques tècniques molt bones, ha manifestat. Pel que fa a l’estat de la neu, s’ha mostrat sorprès per les bones condicions que presenta i que “s’han mantingut” al llarg de tot el matí d’entrenaments.

Més de 122 km/h

La primera jornada d'entrenaments ha servit perquè els corredors fessin un primer reconeixement de la pista Àliga, i aquest dilluns ja s'han superat velocitats de 122 km/h en homes i de 117 km/h en dones. En categoria masculina el millor temps l'ha fet Kjetil Jansrud, amb 1:28.36, mentre que en dones la més ràpida ha estat la italiana Sofia Goggia, amb un temps de 1:32.65.

Logística en marxa

El primer entrenament de les Finals Andorra 2019 també ha servit per posar a prova tota l'organització i serveis. S'ha testejat amb èxit la transmissió televisiva, el cronometratge i tota la logística de l'àrea d'arribada a peu de pistes d'El Tarter. Paral·lelament, s'ha posat en marxa el centre principal de premsa, situat al costat de la zona d'arribada de l'Àliga, on hi ha acreditats més de 390 periodistes; el Team Hospitality (sales de corredors); i els 350 voluntaris ja estan operatius. En acabar els entrenaments també s'ha assajat la cerimònia de lliurament de premis, que tindrà lloc al costat de la línia de meta amb els Globus de cristall com a protagonistes.

Pel que fa a la jornada de dimarts, estarà dedicada a la segona tanda d'entrenaments de Descens i dimecres es disputarà la prova d'aquesta disciplina, la 8a i última de la temporada, que compta amb una sola mànega tant per homes com per dones. En categoria masculina, el Globus de cristall de la disciplina se'l disputaran Feuz i Paris, mentre que en categoria femenina la pugna està entre dues austríaques: Nicole Schmidhofer i Ramona Siebenhofer.

Esdeveniments paral·lels / Side Events

Les Finals de la Copa del Món són un gran esdeveniment esportiu però també un espectacle social pensat perquè en gaudeixi tota la població del país i també el públic que s’ha desplaçat fins a Andorra per seguir-ho en directe. Així, s’han programat actes paral·lels i programes d’animació per acabar de completar aquesta gran festa.

Cerimònia d’inauguració: dimarts, 12 de març a les 19:30 a la pista Avet de Soldeu

Dimarts tindrà lloc la gran cerimònia d’obertura, que es podrà gaudir des de la nova plataforma de Soldeu. Serà la presentació oficial dels equips i corredors participants. L’espectacle inclourà projeccions de videomapatge, focs artificials i moltes més sorpreses.

La cerimònia també es podrà seguir en directe per Andorra Televisió i des de les pantalles gegants instal·lades a la plaça de la Rotonda d’Andorra la Vella, on es comptarà amb la presència del personatge infantil de la televisió andorrana Piolet i hi haurà xocolatada, música i molta diversió. Des de les mateixes pantalles es podrà seguir en directe totes les curses de la setmana de les Finals de la Copa del Món.

Sorteig públic de dorsals: dissabte, 16 de març a les 18:30 hores a Canillo

El sorteig de dorsals públic de dissabte és una gran oportunitat per tenir a prop les grans estrelles de l’esquí alpí. Serà a la plaça Carlemany, davant del Comú de Canillo, en un acte festiu que comptarà amb animacions paral·leles.

Après-Ski de dimecres a diumenge a L’Abarset

El local d'oci L’Abarset d'El Tarter torna a ser l’epicentre de l’après-ski, amb un programa d’animació musical diari que arrenca dimecres i que ja no s’aturarà fins diumenge. Entre les 17 i les 21 hores oferirà un ampli repertori de DJ’s i grups en directe. El colofó serà diumenge amb la World Cup Final Party, per tancar amb música i diversió aquesta històrica setmana.

Village amb les principals marques del món de l’esquí

A tocar de L’Abarset s’instal·larà a partir de dimecres el Village, un espai on els visitants podran trobar les millors marques del món de l’esquí. Una zona ideal on es concentra en únic espai les darreres novetats en esquí, els millors materials i tendències. Romandrà obert de 12 a 20 hores.

AGENDA

Dimarts 12/3/2019

10 hores Pista: Àliga (El Tarter) - Entrenaments DH Homes

11 hores Pista: Àliga (El Tarter) - Entrenaments DH Dones

19:30 hores Pista: Avet (Soldeu) - Cerimònia d'inauguració