Balanç de la temporada 23-24 en la secció d’esquí alpí

Avui ha tingut lloc a la seu de Creand Crèdit Andorrà, patrocinador principal de la secció d’esquí alpí de la Federació Andorrana d’Esquí, l’acte de balanç de la temporada 2023-24, amb la presència dels esquiadors Joan Verdú, Cande Moreno i Àlex Rius, i amb la participació via telemàtica d’Àxel Esteve i Carla Mijares, que avui viatjaven cap a Sierra Nevada per competir a les últimes curses de la temporada. 

Martí Alfonso, director de l’àrea de Negoci Bancari Andorra de Creand Crèdit Andorrà, ha obert l’acte destacant el bon paper de l’estructura d’alpí de la FAE aquesta temporada: “Hem d’estar tots plegats molt satisfets en general de com evoluciona l’esquí alpí al nostre país. Des de Creand hi volem posar també el nostre gra de sorra, i per això la nostra implicació en l’esquí, des de la base fins a l’equip professional, a través dels clubs, de la FAE, de les estacions i de les competicions. És un treball en equip i la col·laboració de tots suma en l’objectiu comú de fer créixer aquest esport, tant en l’àmbit nacional com en l’internacional, i consolidar Andorra com a país de neu”.

Per la seva part, Roger Vidosa, director esportiu de la secció d’alpí, ha fet una valoració molt positiva de la temporada, desglossada en els diferents equips de la FAE. “A nivell general és un balanç més que positiu ja que diferents atletes han progressat i ens han donat bons resultats aquesta temporada”, ha explicat Vidosa.

Respecte a Joan Verdú

El director de la secció ha valorat el treball de Joan Verdú: “Ha estat el millor, posant a Andorra en el mapa amb els seus podis. Ha estat una temporada d’alts i baixos per ells per les lesions però sempre ha tingut resultats entre els millors del món, la qual cosa ha compensat i ens ha donat moltes alegries i els primers podis de la història d’Andorra i de la Federació”.

L’anàlisi de la temporada de Cande Moreno

Vidosa també ha analitzat la temporada de Cande Moreno: “La Cande tenia com a objectiu fer tot el circuit de la Copa del Món. Malauradament una caiguda l’aparta del circuit després de mitja temporada. És cert que no va tenir un bon inici però pensava poc a poc rectificar aquest inici. Després va venir la mala sort de la lesió i no ha pogut fer-ho”.

L’equip nacional femení, una a una

Pel que fa a l’equip nacional femení, Vidosa considera que s’ha fet una molt bona progressió: “La Jordina Caminal ha obtingut molts bons resultats, amb dos top15 al Campionat del Món júnior en descens i supergegant, dos top30 en Copa d’Europa, i primers punts per ella. Balanç molt, molt positiu per ella. La Carla Mijares tenia com a objectiu competir a tot el circuit de la Copa d’Europa i eslàlom i així ho ha fet i ha tret tres resultats en el top30, amb 23è lloc a Malbun, per exemple, i ha millorat el seu rànquing fent victòries amb la penalitat mínima (23.00), i això és molt positiu per l’any que ve tenir millors dorsals. També va debutar en Copa del Món, perquè el seu estat de forma era òptim, i així ho va demostrar amb els seus parcials. També la Íria Medina va començar molt bé la temporada tant en gegant com en eslàlom, rebaixant els seus punts FIS, sobretot en eslàlom. Després, una lesió al tendó rotulià l’aparta de la competició i no ha pogut tornar. Clàudia Garcia, per la seva part, ha tingut una temporada més complicada. Era el seu primer any en l’equip nacional, hi ha hagut una millora tècnica important, tot i que els resultats encara no són els que esperem d’ella. Té una bona evolució tècnica i confirma que té molt potencial tant en gegant com en supergegant”.

Així ha estat l’any en l’equip nacional masculí

Vidosa ha destacat la feina feta, també, per l’equip nacional, explicant la valoració de cada corredor: “Àxel Esteve s’ha centrat entre la Copa del Món i la Copa d’Europa d’eslàlom.  Ha tingut tres resultats destacats en Copa d’Europa, al top30, sent el millor el 21è a Berchtesgaden. És la millor temporada de l’Àxel Esteve, que confirma des de fa dues temporades que segueix progressant i que el seu estat de forma és cada copa millor. Ha tingut algunes participacions en Copa del Món, on ha produït un esquí molt bo. Acaba amb la mínima FIS (23.00) i això el situa en un rànquing més que correcte per poder afrontar encara millor la Copa d’Europa i la Copa del Món de l’any que ve. Pel que fa a Xavier Cornella, marca els seus primers punts en Copa d’Europa, 29è a les finals de Noruega, i una bona progressió per ell aquesta temporada. Àlex Rius, per la seva part, ha tingut una temporada més complicada, no ha acabat de complir amb el seus objectius, però esperem que l’any que ve sigui millor. Per últim, el Bartumeu Gabriel ha tingut la mala sort de lesionar-se el creuat a l’inici i l’ha apartat de la temporada i no ha pogut lluitar pels seus objectius”.

La progressió dels grups EEBE

Una part important de la secció d’alpí és la base, els grups EEBE U19 i U16. A l’U19, Vidosa considera que hi ha hagut “una bona progressió general pel que fa als rànquings FIS. Podríem destacat l’Àlvar Calvo i Pirmin Estruga, que rebaixen molt el seu rànquing mundial, sobretot en eslàlom. També hem tingut als joves de segon any, com Salvador Cornella, que va participar als Jocs de la Joventut a Corea del Sud, amb resultats destacables i millora de punts FIS”. Pel que fa als U16, “és un grup de 18 nens i nenes amb participació a diverses curses internacionals, com la FESA Cup, que acollia als millors U16 del món, amb resultats destacables del Jan de Visa i Àlex Comellas. També competicions a França amb bons resultats i el grup ara mateix progressa bé”.

Para alpí :l’adaptació de Roger Puig

Vidosa ha valorat també la campanya de Roger Puig en para alpí i la seva obligatòria adaptació a la nova normativa: “Temporada complicada amb l’entrada en vigor del nou reglament que l’obliga a competir amb només un pal. Al novembre arribava aquest nou reglament, quan ja havia fet tot el treball de pretemporada, i tot i així ha sigut capaç de treure un 8è en supergegant i ha tingut bastants mànegues on ha demostrat que pot estar entre el top3. No ha pogut concretar bons resultats, però el balanç és positiu sabent que aquesta pretemporada tenim tot el temps per preparar aquesta especificitat d’anar amb un pal”.

Valoracions de Verdú, Moreno, Esteve, Rius i Mijares

Joan Verdú: “Ha sigut una bona temporada, amb alts i baixos però sempre entre els millors. A Val d’Isère va ser el primer podi per mi i per a Andorra, va ser un dia increïble que recordaré sempre. A banda dels resultats estic molt orgullós de com he gestionat les situacions d’incertesa d’aquest any. El resum global és espectacular. 10è acabant només 4 curses. És un plus per aspirar a més. Estic content d’ajudar al país i d'inspirar els joves. Per mi és important trencar barreres mentals pels que venen darrere”.

Cande Moreno: “Ha sigut una temporada bastant difícil per mi, amb molts canvis al principi de temporada, al cos tècnic, als entrenaments, amb una pretemporada afectada per la meteorologia, i no vam poder entrenar. La preparació no va ser òptima i es va veure en les primeres curses. Em faltava confiança. Podia ficar alguna cosa que havia entrenat però no estava al nivell que jo esperava. Quan una cursa va malament, altra també i després no pots entrenar i entres en un bucle així, és complicat. Després a Cortina eren unes condicions perfectes, però moltes noies es van lesionar allà i jo també. Va ser una caiguda molt forta que vaig treure bastant barata pel que podia haver estat. Ara estic molt contenta amb la recuperació,, no tinc mal, ja he començat amb la bici i he passat el pitjor. Espero al setembre la tornada a la neu per poder tornar a agafar el ritme per la temporada q ve”.

Alex Rius: “Ha estat una temporada difícil. He sumat en gegant per baixar una mica el rànquing, sense tornar-nos bojos tampoc, però en eslàlom no ho he aconseguit. No he estat a l'alçada. He participat poc i el meu nivell no ha estat l'esperat per mi ni per l'equip. Per mi l'any que ve es tracta de fer un salt en el meu nivell. És més un problema de treball mental. S’ha de sortir d’aquesta dinàmica i saber sobreposar-me a moments difícils”.

Àxel Esteve: “Vaig fer una pretemporada diferent, amb el gruix d’esquí al final de la pretemporada, i va anar bastant bé i per això vam decidir atacar directament des de la segona Copa del Mon a Val d’Isère i aquesta va ser la dinàmica de tot l’any. Vam intentar seguir tot el circuit de Copa del Món, vam seguir tot el circuit de Copa d’Europa i a més vam fer algunes curses FIS i campionats nacionals. Estic bastant satisfet de com ha anat la temporada, he aconseguit millorar punts FIS amb la mínima de 23.00, a més he millorat el rànquing i he fet el meu millor any en Copa d’Europa, puntuar en tres ocasions amb 15 punts. Estic content amb l’evolució que he fet”.

Carla Mijares: “Trec un balanç molt positiu per la millora de nivell i de punts que ha aconseguit, que m’han fet millorar places a la Copa d’Europa, que potser ha estat el circuit que m’ha costat una mica més, però els resultats que he obtingut m’han fet veure que quan hi soc puc estar entre les millors. Només vull treballar en aquesta línia d’agafar una mica de solidesa per poder mostrar sempre el meu nivell. També aquesta temporada ha estat el meu debut a la Copa del Mó, que ha estat la gran novetat de l’any per mi. Això m’ha fet veure l’emocionant d’aquest circuit, on està de veritat el nivell i la tensió de l’esquí, i m’ha fet veure cap a on vull anar. Ho he viscut amb molta il·lusió. Ens veiem a la pròxima temporada, que afronto amb moltes ganes”.