Esquí alpí: balanç de la temporada 2016-2017

Avui la seu de Crèdit Andorrà, patrocinador principal de la secció d’esquí alpí de la Federació Andorrana d’Esquí, ha estat l’escenari del balanç de la temporada 2016-2017. 

A la cita han acudit Albert Coma (president de la FAE), Carles Visa (director tècnic de la FAE), els esquiadors Mireia Gutiérrez, Marc Oliveras, Joan Verdú i Àxel Esteve, a més de Joan Mas (Crèdit Andorrà).

“Les dades ens indiquen que millorem, i que hi ha corredors que s’atansen als objectius. No hi ha una vareta màgica, sinó que és una qüestió d’entrenaments i de millorar recursos”, ha assegurat el director tècnic, Carles Visa, que ha destacat el pas endavant que s’ha fet aquesta temporada i que servirà per continuar amb la línia ascendent iniciada en els últims anys.

Mireia Gutiérrez: “Ara estic més contenta que fa una setmana perquè es veuen les coses d’una altra manera. Estic molt contenta del que he fet, tot i que dintre meu vull anar més. He aconseguit ser competitiva, he entrat dos cops dins de les 30 del món, un tercer molt justa, 31a, i penso que he de continuar per aquest camí. Aquest any he fet un pas endavant en la Copa del Món”.

“En Copa d’Europa he tingut mànegues molt bones i d’altres no tant. He fet un 8è lloc i diversos top15, però no estic del tot satisfeta. A nivell de punts FIS milloro i és el més positiu d’aquesta temporada”.

“He tingut una davallada als Mundials, que penso que és el negatiu, que a la cita més important de l’any no he estat a l’alçada, sent realistes, on no vaig fer una bona primera mànega i això no em va permetre millorar la segona”.

“És una temporada molt bona i estic més motivada que mai per continuar”.

Àxel Esteve: “El circuit FIS he fet una bona temporada. Baixo dels 20 punts en eslàlom i gegant, cosa que estava buscant des de fa temps. Fer 13 podis demostra que tinc un esquí bastant sòlid, que m’ajuda a que no hi hagi molts alts-i-baixos en el meu esquí, i ajuda a la solidesa i a la confiança”.

“En el circuit de la Copa d’Europa, m’ha costat una mica més. Sabia que era difícil perquè amb els dorsals sortia lluny. En algunes carreres he estat a punt d’agafar els punts i per això estic content, però penso que per la temporada vinent és una cosa a canviar”.

“No he fet massa velocitat però he baixat punts també. En els Mundials no tenia grans expectatives perquè anava per agafar experiència. Tot i així vaig fet un gran eslàlom tot i que no vaig acabar la carrera. Estic content”.

Marc Oliveras: “Vaig començar la temporada amb un molt bon rànquing en descens i supergegant. He tingut bons dorsals en aquestes dues disciplines. A Canadà va anar força bé, en el descens vaig fer bones carreres i guanyant alguns trams a gent que té 10 punts FIS”.

“En la resta de la temporada i en la Copa d’Europa, no m’ha acabat de convèncer, sobretot a les parts difícils em bloquejava una mica i no esquiava bé. Sí que feia trams molt bons, on estic entre els 10 i això m’anima a seguir. Les parts més complicades es poden treballar mentalment i físicament”.

Joan Verdú: “Guanyo dues carreres de la Noram, fent punts, la qual cosa em situa entre els millors del món en supergegant. Volia ser competitiu en Copa d’Europa. És veritat que m’he caigut, però les que he acabat he fet 10è i 9è. Amb els dorsals que tenia, no ha estat gens malament”.

“Als Mundials prenc una mica massa riscos en alguna carrera, en el gegant caic al final quan estava fent una bona mànega, però també crec que és l’actitud que he de tenir. Em caracteritzo per esquiar sempre al límit i intentaré seguir en aquesta línia sent més sòlid. La mànega de supercombinada va ser molt bona amb un dorsal molt elevat, em poso entre els 30 primers al descens, i és veritat que l’eslàlom em cohibeix una mica i no vaig fer una bona mànega però em serveix per experiència i preparar-me per al futur”.

“He baixat punts en totes les disciplines menys en gegant, que m’he quedat més o menys com estava. Penso que és positiu perquè veig que en velocitat estic anant fort. Vull seguir amb aquesta polivalència”.

 

BALANÇ OFICIAL DE LA TEMPORADA 16-17 EQUIPS D’ALPÍ, per Carles Visa, director tècnic de la Federació Andorrana d’Esquí: 

En general la temporada ha estat força satisfactòria i gairebé podem dir -en termes de dades- molt similar a la campanya que vàrem realitzar la temporada passada que, si no recordo malament, la vàrem qualificar com una de les millors. No obstant hi ha certs aspectes/detalls que volem ressaltar i que d’alguna manera ens indiquen que hem fet un pas mes endavant -en comparació l’any passat- en aquest difícil camí per posicionar atletes al top 30 mundial. 

Val a dir però que encara no disposem de la llista base – que és la llista de punts amb la que generalment ens basem cada any per fer el balanç- i que per tant aquest balanç l’estem fent amb la 13a llista de punts FIS amb la qual cosa pensem que quan sortirà la llista base els rànquings que tenim en l’actualitat variaran en positiu i segurament per a tots els corredors.

Les dades més significatives d’aquest any en comparació a l’any passat són: 

Si l’any passat teníem 4 corredors dins del top 100 mundial, aquest any en tenim dos corredors que no solament són capaços de mantenir-s’hi, sinó que en milloren posicions,  i dos més que se surten d’aquest top 100 mundial per molt poc, amb lo qual pensem que quan sortirà la llista base si no estan dins hi estaran molt a prop. A nivell dels podis, si l’any passat tancàvem la campanya amb un total de 78 podis aquest any la xifra es lleugerament inferior i tanquem el 2017 amb 71 podis.  Si a l’abril del 2016 teníem 12 joves corredors dins del top 100 mundial per any d’edat les xifres del 2017 ens situen amb 11 joves dins d’aquest rànquing. 

A més d’aquestes dades, crec que també és molt important que ressaltem certs aspectes/detalls que s’han donat aquesta temporada i que sense cap mena de dubte són els que han marcat la diferència per raport a la temporada passada i pels quals pensem que hem fet un pas més endavant i que són: 

Les dues qualificacions de la Mimi en Copa del Món així com la important rebaixa de punts FIS que ha realitzat (10,05) i que l’hi ha permès passar de la 70a posició mundial a la 66a – a falta de la llista base- i que de ben segur ens ajudarà i molt de cara als objectius de la propera temporada.  

Ressaltar també la gran campanya del Joan Verdú, que tot i que perd un pèl de rànquing en GS (105è, però no punts), és capaç d’entrar al top 50 mundial amb la disciplina de SG (49è) i d’entrar-hi amb una nova disciplina com la AC (87è) gràcies a la bona actuació a la AC de Sant Moritz.  També cal ressaltar els grans resultats que ha assolit en Noram i sobretot en Copa d’Europa (10è i 19è) on hem obtingut els primers punts d’aquest circuit (43è en GS) en les disciplines tècniques. 

Ressaltar també que el Marc, tot i sortir-se per ben poc del top 100 en les diferents disciplines on ostentava aquest rànquing, ha estat capaç de marcar punts en Copa d’Europa (Sarntal), i pensem que quan sortirà la llista base si no hi entra al top 100 serà per molt poc. 

També ressaltar la campanya de l’Àxel Esteve, que finalment ha estat capaç de rebaixar la barrera dels 20 punts FIS en GS i SL, perquè ha passat molt a prop d’agafar punts EC i perquè finalment ha estat l’esquiador que ha realitzat més podis aquesta temporada amb una xifra de 13. 

Molt contents també pel pas endavant que han realitzat algunes noies com ara la Carmina i la Cande, un pas endavant que ens allunya d’aquest estancament que portàvem aquestes darreres temporades de la banda de les noies, i que finalment situen a la Carmina en el top 150 (149na) mundial Absolut en DH i un 7è lloc mundial per any d’edat per la jove debutant Cande Moreno. 

I finalment perquè d’aquests 12 joves esquiadors que tenim en el top 100 mundial del rànquing d’edat -entre els quals Carmina i Cande- hi figura un ‘nano’ com el Kevin Courrieu que malgrat ha estat operat d’una lesió de genoll, conserva el 179è lloc mundial absolut en DH i 6è del seu any d’edat, cosa que el consolida com un dels millors júniors del món en aquesta especialitat... entre altres joves que també tenim molt ben posicionats.  

Evidentment per tot això pensem que la campanya ha estat molt bona però també hi ha certs aspectes que caldrà millorar de cara al futur com ara la participació/resultats en grans esdeveniments... i en aquest sentit tampoc crec que s’hagi de fer res en “especial” més enllà de que hem de continuar construint, a través de l’entrenament, atletes més competitius, més forts, més sòlids, més ambiciosos i que en definitiva hem de ser capaços de corregir aquells punts febles que sabem que segons quines condicions ens trobem que no ho fem be... i segurament també caldrà millorar l’estratègia del circuit de curses per als més joves doncs l’aposta que hem fet per participar al circuit del Pirineu en detriment de les curses dels Alps no ha sortit com esperàvem i finalment els nostres joves no han pogut demostrar tot el seu potencial, així que cal una millora d’aquest circuit –que hi treballarem- o si no haurem de tornar cap als Alps com fèiem abans. 

Per acabar agrair a tots els corredors i famílies l’esforç realitzat, agrair també a tot l’staff tècnic de la FAE tot els esforços que realitzen en l’acompanyament dels nostres atletes cap a l’alt nivell, agrair a les estacions d’esquí andorranes tota l’ajuda que any rere any ens aporten mitjançant les diferents pistes d’entrenament i competicions que ens cedeixen, agrair també al Ministeri d’Esports i Ministeri d’Educació del Govern d’Andorra per tot el suport que rebem, agrair també, i com no potser d’una altra manera el suport incondicional del nostre Patrocinador Principal – Crèdit Andorrà- així com el de la resta d’esponsors i col·laboradors de la FAE.