Mickaela Shiffrin: “Crec que teniu la capacitat d’acollir uns campionats del món realment increïbles”

El 15è lloc de Joan Verdú a l’Eslàlom Gegant fa vibrar com mai el públic de les Finals de la Copa del Món. Marco Odermatt es converteix a l’Avet en l’esquiador masculí de la història que acumula més punts en una sola temporada. 

La pista Avet de Soldeu ha viscut aquest dissabte una jornada històrica. Milers de persones han vibrat amb les primeres proves tècniques de les Finals de la Copa del Món Andorra 2023, l’Eslàlom Gegant masculí i l’Eslàlom femení. Els protagonistes del dia, han estat, d’una banda, el suís Marco Odermatt, que ha batut el rècord com a esquiador que aconsegueix més punts en una sola temporada de Copa del Món i, de l’altra, l’andorrà Joan Verdú, que ha entusiasmat el públic aconseguint la 15a posició. Mikaela Shiffrin ha recollit el Globus de Cristall d’Eslàlom, títol que no guanyava des del 2019, precisament a Soldeu. Després de la cursa, i com a valoració de la temporada que acaba aquest diumenge, ha posat en relleu que “per la meva experiència puc dir que l’organització d’aquest esdeveniment a Grandvalira és increïble, igual que fa 4 anys”. Ha valorat que organitzar unes Finals de la Copa del Món comporta una gran feina, pel fet que es disputen proves femenines i masculines simultàniament el mateix dia, per la logística, etc. “Crec que Andorra té la capacitat d’acollir uns campionats del món realment increïbles, i tot el retorn que els atletes puguem aportar, només pot fer que ajudar a engrandir el potencial d'aquest esdeveniment perquè sigui encara més especial”, ha assegurat.

En el Gegant masculí celebrat aquest dissabte, el gran dominador ha estat Odermatt, que ha guanyat la prova amb un avantatge de més de dos segons (2:19.64) respecte al segon, el noruec Henrik Kristoffersen. Això li ha permès sumar 100 punts i esdevenir el corredor masculí de la història que n’acumula més en una sola temporada (2.042), superant el rècord que, amb 2.000 punts, ostentava Hermann Maier des de la temporada 1999-2000. 

Odermatt s’ha mostrat exultant: “és increïble, realment no sé com ho he fet, i superar aquest rècord significa molt per a mi, perquè probablement sigui una fita que romandrà durant molt de temps i això és espectacular”. El suís, que aquesta temporada ha aconseguit 13 victòries i 3 Globus de Cristall, ha assegurat que “ha estat una temporada perfecta, mai havia somiat en una cosa així”. 

Tant Odermatt com Kristoffersen ja tenien assegurades la primera i la segona posició a la classificació general d’Eslàlom Gegant. El tercer més ràpid d’aquest dissabte ha estat l’austríac Marco Schwarz, però això no ha estat suficient per superar l’eslovè Zan Kranjec, que s’ha pogut mantenir tercer de la general, i l’austríac s’ha hagut de conformar amb el quart lloc. 

Joan Verdú acaba 15è a la cursa més important de la seva vida

El primer andorrà de la història en arribar a unes Finals de la Copa del Món, Joan Verdú, ha estat la gran atracció de la jornada i ha convertit la grada en tota una festa. Com ja va anunciar, Verdú ha estat conservador a la primera màniga, que ha acabat en 19a posició, però ha fet una magnífica segona ronda en què ha fet el sisè millor temps, fet que li ha suposat poder acabar la cursa en una meritòria 15a posició, amb un temps total de 2:22.99. Això li ha valgut la 19a posició en la classificació general d’Eslàlom Gegant.

“Ha estat espectacular, he arribat a l’entrada del mur i ja sentia la gent animant-me, ha estat molt gratificant arribar amb aquest ambient a l’arribada, i quan he creuat la línia i estava en verd, ha sigut una sensació increïble que em guardo per sempre”, ha manifestat Verdú a peu de pista. L’andorrà ha afegit que “aquestes situacions de màxim estrès i pressió, que crec que he gestionat bé, em serviran moltíssim de cara al futur per seguir creixent com a esportista”. Però, a més, ha assegurat que per a ell també és molt important “inspirar els joves corredors”

Petra Vhlova s’imposa a l’Eslàlom de l’Avet

L’eslovaca Petra Vhlova (vencedora de l’overall de la disciplina el 2022), ha estat la guanyadora de la cursa d’aquest dissabte. La classificació general d'Eslàlom s’ha tancat amb la segona posició de la suïssa Wendy Holdener i la tercera de l’eslovaca Petra Vhlova. El podi de la prova d’aquest dissabte l’ha completat Leona Popovic, i per darrere, Mikaella Shiffrin. 

L’eslovaca s’ha mostrat molt contenta d’haver acabat la temporada amb una victòria, i ha valorat molt positivament la pista Avet: "Seria genial si poguéssiu guanyar la candidatura per als Campionats del Món, perquè és una pista molt exigent, avui ha sigut un veritable eslàlom, i és realment perfecta".

La campiona absoluta, Mickaella Shiffrin, recollirà aquest diumenge el Globus de Cristall que la corona com a la millor esquiadora del circuit de Copa del Món, així com també el de la categoria que es disputarà aquest diumenge: l’Eslàlom Gegant. Aquesta cursa serà decisiva, ja que encara no estan decidits els segons i tercers llocs tant de l’overall com de la disciplina. L’emoció està assegurada ja que, a més, si Shiffrin si guanyés aquest diumenge a Soldeu, pot rebatre el seu propi record, arribant a 88 victòries en Copa del Món i acabant una temporada de rècords a Soldeu. 

Però la cursa més emocionant del diumenge serà la de l’Eslàlom masculí, ja que fins a quatre corredors, dos noruecs (Lucas Braathen i Henrik Kristoffersen) i dos suïssos (Daniel Yule i Ramon Zenhaeusern), es disputaran el Globus de Cristall de la disciplina.

Agenda per diumenge 19 de març:

● GS Dones (9 i 12 hores, pista Avet, Soldeu)

● SL Homes (10.30 i 13.30 hores, pista Avet, Soldeu)

● World Cup Village (de 9 a 15 hores, plataforma de Soldeu)

● Espectacle casteller (previ a l’entrega de premis de la Copa del Món de les 13 hores, plataforma de Soldeu)

● World Cup Final Fest (16 hores, L’Abarset, El Tarter) amb Dj Nano i Soundboree

FOTO: Oriol Molas