Una nova temporada amb "una preparació més progressiva"

 

Avui s’ha presentat a la seu de Crèdit Andorrà, patrocinador principal de la secció d’esquí alpí de la Federació Andorrana d’Esquí, la temporada 2019-2020. Una temporada que es planteja amb objectius de Copa del Món i de Copa d’Europa, que ha explicat el director esportiu d'alpí, Max Tissot. 

Aquest any, sense Jocs ni Mundials, s’ha planificat una temporada “més progressiva, amb una mica més de calma, per construir i preparar els equips per preparar les properes tres temporades, on sí hi haurà Mundials i Jocs i ja sabem que hi  ha Finals de la Copa del Món, amb més força i qualitat. Confio plenament en l’staff i també en el bon treball dels atletes per assolir tots els resultats que els demanem”, segons ha assegurat Tissot.

Pepi Pintat, president de la Federació, ha volgut agrair el treball de tots els membres de la FAE, i també el suport rebut durant tots aquests anys pels patrocinadors i col·laboradors que fan possible que tot segueixi endavant: “Vull agrair el suport que any rere any ens aporta Crèdit Andorrà. Sense la seva ajuda, mai no podríem funcionar com ho fem. També agrair al Govern i a la resta de patrocinadors de la secció d’alpí tot el que fan per l’esquí, així com als corredors i a les seves famílies pels sacrificis que fan, sense oblidar als esquiadors lesionats, als quals esperem recuperats el més aviat possible... Com no, també vull tenir paraules per als tècnics per la seva grandíssima feina”.

Per la seva part, Joan R. Mas, Director de Comunicació Corporativa, Màrqueting i Transformació Digital Clients de Crèdit Andorrà, ha destacat que l’entitat aposta per l’esquí andorrà des de l'any 2012. Ha afegit que respon al "compromís que té l'entitat amb la FAE i amb els esportistes", perquè ”la voluntat de Crèdit Andorrà és promoure la pràctica de l’esquí, i fomentar l’excel·lència esportiva, amb l’objectiu últim de consolidar encara més Andorra com a país de neu".

Objectius esportius

En la part esportiva, Max Tissot, director de la secció d’alpí ha explicat com es troben els equips: “Encara estan en període de preparació. Els equips masculí i femení de tècnica han tornat d’Ushuaia, on han pogut entrenar bé, tot i que l’estada ha sigut molt dura amb dies de mal temps. Han treballat molt bé i el volum de feina que s’ha fet ha sigut el previst, i estem convençuts que aquesta feina donarà els seus fruits al llarg de la temporada”. 

Demà tots els equips marxen a esquiar entre Stelvio, Saas Fee i Wittenbuth (pista indoor), per continuar amb el treball. Les curses començaran amb Mireia Gutiérrez a la Copa del Món de Levi (Finlàndia), el 23 de novembre, i a Killington (Estats Units), l’1 de desembre. “Els seus objectius continuen sent assolir el resultat dins del top 30 de la Copa del Món”, ha explicat Tissot.

Cande Moreno finalitzarà la seva preparació al Canadà amb 12 dies d’entrenament i després iniciarà la competició al circuit de la Copa d’Europa de supergegant de Noruega, a Kvitfjell, el 5 i 6 de desembre. “Ha d’estabilitzar-se al rànquing de Copa d’Europa i ser al top 30, i arribar en bona posició per al Mundial júnior, per assolir un top 15 o top 10”, segons Tissot.

L’equip masculí de tècnica finalitzarà la pretemporada a Noruega, a Trysil, on marxaran el 17 de novembre, i iniciaran les carreres a Funaesdalen (Suècia), el 29 i 30 de novembre (Copa d’Europa d’eslàlom), i del 1 al 3 de desembre, Copa d’Europa de gegant a Trysil (Noruega). Es tracta de “posicionar-se bé en Copa d’Europa, amb top30 i marcar punts, i segons com van els resultats, ja decidirem si tenen la disposició i el nivell per poder participar en Copa del Món. Confiem en què ho aconseguirem”.

Amb aquest objectiu, el 12 de desembre marxen Àxel Esteve, Joan Verdú i Àlex Rius a Canadà, per competir en unes Nor-Ams a Nakiska (les curses seran del 16 al 20 de desembre), on l’objectiu serà rebaixar punts FIS per assolir millor rànquing i obtenir millors dorsals de cara al mes de gener.

L’equip més jove, amb Xavi Cornella i Bartumeu Gabriel, es quedaran a Europa per competir al circuit FIS fins a Nadal.

Pel que fa a l’equip de velocitat masculí, el 25 de novembre viatja a Canadà per finalitzar la pretemporada amb les primeres Nor-Ams entre Lake Louise i Nakiska entre el 9 i 16 de desembre. “Els objectius són rebaixar punts, per posicionar-se millor i també tenir millor dorsals de cara a les Copes d’Europa de gener”, ha explicat Tissot.

Declaracions dels esquiadors i esquiadores

Cande Moreno, esquiadora: “Aquesta temporada els meus objectius estan en la Copa d’Europa i en els Mundials júniors. Penso que arribo en molt bones condicions, perquè durant l’estiu hem fet molt bona feina i físicament em noto molt bé i tinc molta confiança”.

Matías Vargas, esquiador: “Primer vull agrair a Crèdit la confiança que diposita en mi. Físicament em trobo molt bé, ha sigut un estiu molt profitós i espero poder donar-ho tot a la neu”.

Àxel Esteve, esquiador: “El meu objectiu d’aquesta temporada serà com el de les passades temporades, és a dir, sobretot el circuit de la Copa d’Europa, estar entre els 30, i espero que vagi tot bé”.

Joan Verdú, esquiador: “He estat sis mesos lesionats i m’he posat els esquís aquesta temporada a Saas Fee durant set dies, quan vam provar les sensacions. Després vam marxar un mes a Argentina, on vam començar a veure com em notava després de la lesió. Em vaig començar a notar molt bé físicament, sobretot en esquís, i vaig començar a entrenar fort fins el punt que em noto en plena forma. He entrenat bé sobre els esquís en diferents disciplines, i ara mateix estic molt confiat i content de com ha anat la meva recuperació. Marxem a Stelvio a fer una setmana de velocitat, que penso que també és important per a mi per no centrar-me molt en el gegant i també variar una mica en les disciplines de velocitat, que penso que em donen un bon ‘power’, i després a Noruega fer les primeres Copes d’Europa. No em fico unes expectatives molt altes perquè porto dos temporades amb lesions i és complicat ara marcar uns objectius seriosos a les carreres, però en tot cas em noto molt confiat i penso que tot pot anar bé per tornar al top 30 de la Copa d’Europa, i a partir d’aquí ja veurem com millorar”.

Carmina Pallàs, esquiadora: “No competiré aquest any perquè arrossego una lesió al cartílag del genoll esquerra des de fa molts anys i estem esperant un transplantament. El creuat de l’any passat va acabar amb la temporada de l’any passat i amb les altres operacions es tracta de fer net aquest any i espero poder tornar més forta, esquiar millor i sense dolor, com havia fet molts anys enrere”.