Un treball de tot el país per obtenir les Finals de la Copa del Món del 2023

 

La seu de la Federació Andorrana d’Esquí ha estat l’escenari de la roda de premsa per explicar el procés i el treball que s’ha dut a terme per tal d’aconseguir les Finals de la Copa del Món d’esquí alpí 2023, que es disputaran als sectors de Soldeu El Tarter de Grandvalira del 13 al 19 de març. L’acte ha estat encapçalat pel president de la FAE, Josep Pintat, així com pel director de Grandvalira-Ensisa i màxim responsable del projecte Copa del Món, David Hidalgo, i el gerent de la FAE, Carles Visa. Tots tres van ser a Zurich la setmana passada.

El president de la FAE, Josep Pintat, ha explicat que va ser “pràcticament una setmana treballant de valent”. Segons el màxim mandatari de l’esquí andorra, “havíem deixat el llistó molt alt amb l’organització de les últimes finals”: “Hi ha candidats molt ferms per poder obtenir aquesta plaça. Ens vam desplaçar un gran grup d’Andorra, amb representants de l’estació i la federació. Cada cop més, passem de ser una delegació que pràcticament no ens coneixien, a que ja ens identifiquen, i això és un bon senyal. Vam guanyar per rebre les finals, però també vam aconseguir l’Speed Ski, i hem estat treballant fort per a una candidatura per a 2027 per a uns Mundials”.

Per la seva part, David Hidalgo, director de Grandvalira-Ensisa i màxim responsable del projecte Copa del Món, ha exposat com es van desenvolupar els esdeveniments: “Quan van acabar les Finals de la Copa del Món de 2019, el feedback que vam rebre de tothom, de públic, de federacions, de mitjans era molt positiu, i això anima a pensar quin és el següent pas. Aquest següent pas va ser, juntament amb la FAE, demanar alguna opció en els calendaris de la Copa del Món, uns calendaris que cada vegada estan més competitius”.

Cada vegada hi ha més organitzadors

La Copa del Món masculina és “molt difícil, perquè cada vegada hi ha més organitzadors clàssics, quan no hi ha Mundial, hi ha Jocs Olímpics, i per tant els forats que puguin haver-hi són molt pocs”, ha assegurat Hidalgo. Pel que fa a la Copa del Món femenina, “potser hi ha alguna opció més, però també és molt competitiva, amb països emergents i d’altres més consolidats, que també demanen estar en el calendari”. Igualment, per a les Finals de la Copa del Món “ja sabíem que Suïssa tenia intenció de presentar-se”. Al juny es va enviar la carta de sol·licitud de candidatures per a un horitzó posat en 2023. Les rivals eren els suïssos de Lenzerheide i els noruecs de Kvitfjell-Hafjell. Hidalgo recordava que Kvitfjell “està en el calendari cada any, en Copa del Món de velocitat, i va ser seu olímpica al 94 amb Lillehammer”. 

El procés de presentació de candidatura

Per presentar-s’hi, la candidatura andorrana va realitzar primer un dossier físic, i després va començar el treball de buscar aliats en altres delegacions. Més tard, es va formar part com a afiliat a una reunió del Club Five, l’associació d’organitzadors que es va fundar amb cinc clàssics -Val d’Isère, Val Gardena, Wengen, Kitzbühel i Garmisch-Partenkirchen- i que ha anat creixent fins a tenir una desena d’organitzadors en l’actualitat. “Ens van rebre molt bé i ens van felicitar per com hem fet les coses a Andorra”, ha dit Hidalgo, que explicava, juntament amb el president de la FAE, Josep Pintat, que el dia de la votació va estar molt renyit. De fet, en la primera ronda, amb sobres tancats, Andorra va obtenir set vots, sis per a Noruega i dos per a Suïssa, de tal manera que Suïssa quedava eliminada per a la segona ronda. “La segona ronda vam començar amb un 2-4, patint, però vam viure una remuntada i quan vam veure el 8è vot ja es va notar l’alegria”, segons Hidalgo.

“Tres anys per preparar-nos”

“Ara tenim tres anys per preparar-nos”, afirmava Hidalgo. “El llistó està molt alt, i aquest és el gran repte. Superar les expectatives cada vegada és més complicat, però hi ha la motivació, les ganes i sobretot el suport i l’èxit del 2019. Va ser un èxit perquè hi érem tots, tot el país, i aquesta és la línia que hem de continuar. La força d’Andorra és quan hem anat tot units. Tenim un objectiu ambició, hem d’anar pas a pas, i en això treballarem”, hi afegia el director de Grandvalira-Ensisa i màxim responsable del projecte Copa del Món, que agraïa “el suport que hem tingut i que tindrem, dels patrocinadors, el suport institucional, tant del Ministeri d’Esports com del Ministeri de Turisme, que estan sempre molt implicats, els hotelers, els voluntaris, que són l’ànima, i tothom que participa i participarà”.

“De segur que serem capaços d’organitzar una setmana d’esdeveniments. Una cosa és el que passa a la pista, i una altra el que passa fora, l’Ski Festival. En Copa d’Europa hem fet un llindar de Copa del Món, i quan hem fet Copa del Món la mateixa FIS ens ha dit que això que havíem fet era del nivell d’uns Campionats del Món, i aquest és el criteri, perquè si baixem el nivell de l’accelerador, no arribarem al nivell d’excel·lència que tots busquem”, ha continuat explicant Hidalgo. Pel que fa a les infraestructures, Hidalgo ha remarcat que hi són: “Les dues pistes són les que hi ha, les zones d’arribada també les tenim, d’aquí a un mes s’inaugura l’aparcament de Soldeu, i tindrem un espai molt més ampli per poder fer cerimònies, celebracions i més coses que ens vindran al cap d’aquí al 2023”. Això sí, ha avançat que hi haurà “novetats, però serem creatius amb alguns elements sorprenents”. L’organització comptarà, segons Hidalgo, amb un pressupost “similar” al de l’edició 2019, al voltant dels 4 milions d’euros.

Copa d’Europa per al 2021

Per la seva part, Carles Visa, gerent de la FAE, ha explicat que encara “no està tancat el calendari del 2021”, tot i que, pensant en la Copa d’Europa, “sí s’ha sol·licitat ser-hi, però espero que d’aquí en breu podrem dir alguna cosa”.

De la mateixa manera, Visa ha destacat les dues Copes del Món d’Speed Ski, del 2 al 4 d’abril de l’any vinent, hi ha explicat que en principi aquesta vegada no serà Finals “perquè darrere d’Andorra hi ha una cursa més”, tot i que ha deixat la porta oberta: “Si no es fes aquesta darrera prova, seria Andorra qui rebés les Finals i s’hi entregarien els Globus al Principat”.

Candidatura per als Campionats del Món 2027

Respecte a l’opció de presentar una candidatura per acollir els Campionats del Món del 2027, David Hidalgo ha explicat que la prudència s’ha de mantenir. “Hem fet be sent prudents, hem tingut una trajectòria ascendent, i ara comença una feina de veure com presentar una possible candidatura. Hem d’anar més enllà d’unes curses d’esquí, com és allotjament, mobilitat molt més enllà d’una Copa del Món. Primer s’ha d’estudiar la viabilitat, i després construir una candidatura. S’està en el punt d’avaluar opcions. Valents, som. És una oportunitat única. Treballem en una candidatura que sigui sòlida”. En maig de 2021 s’hauria  de presentar la candidatura, que seria votada al maig del 2022, de cara a ser la cita dels Mundials del 2027.