Així arriben els esportistes de tècnica de la FAE al bloc d’esquí d’Ushuaia

Ahir dia 8 de setembre l’equip de tècnica va iniciar el seu viatge a Ushuaia per fer un gran bloc d’esquí després de mesos de preparació intensa i específica. Damià Costa, preparador físic de la FAE, ha estat qui ha marcat les pautes de treball físic durant tota la pretemporada. Aquí explica com han treballat, quina ha sigut la planificació i quines dinàmiques de feina s’han dut a terme per arribar en les millors condicions. 

L’expedició que va viatjar ahir a Ushuaia està formada per les esquiadores Mireia Gutiérrez  i Carla Mijares, els esquiadors Àxel Esteve, Joan Verdú, Àlex Rius, Gabriel Bartumeu i Xavi Cornella, a més dels tècnics Fred Beauviel, Nico Belcredi, Yago Antes, Pol Ferrer, i l’skiman Ricard Ortega.

Damià Costa, preparador físic de la FAE:

“Tenim dos grups, el de velocitat que és a Xile des de fa un parell de setmanes, i el grup de disciplines tècniques, que marxa diumenge a Ushuaia. El que hem fet des de finals de maig fins ara ha estat segmentar per blocs. Són blocs d’acumulació en els quals el volum de físic és molt important, i la intensitat és més baixa. Aquí s’aconsegueixen millorar les capacitats físiques bàsiques, com per exemple guanyar força sense tenir en compte la velocitat d’execució, o per exemple també la resistència aeròbica. Normalment, aquests blocs d’acumulació solen tenir una duració de tres a cinc setmanes”.

“Després hem fet blocs de transformació, on l’objectiu primordial era realitzar un treball menys voluminós però més intens. Quan parlo d’intensitat, parlo d’un treball més específic de les capacitats que portaran a un augment directe, en aquest cas de les capacitats de l’esquí alpí. Com, per exemple, la força orientada a la potència. Aquí tindríem molt en compte la velocitat de moviment, o la resistència anaeròbica làctica, d’entre els 40 als 70 segons”.

“Finalment, s’han fet blocs de realització, que és on els atletes intenten mantenir els guanys que hem aconseguit. Per exemple, ara han acabat un bloc de transformació i a Ushuaia la idea és fer-ne un de realització”.

“Realment, el gruix de preparació física a nivell de volum ja l’hem fet, però un cop tornin d’Ushuaia farem un altre cop durant octubre i novembre tots aquests blocs, un d'acumulació, un de transformació i ja preparem el gruix important d’esquí. L’objectiu clarament ha estat preparar els esportistes perquè arribin amb les millors condicions possibles a aquest bloc d’esquí d’Ushuaia. Alguns ja van esquiar fa poc als Alps, però no era un volum important, amb poca càrrega. Era més per fer un treball d’esquí de base. Ara aquí ja era important preparar els esportistes perquè arribin bé a Ushuaia perquè són molts dies d’esquí, amb uns 35 dies allà. Això farà que acumulin molta fatiga, sobretot les últimes setmanes, però ja han fet un treball de resistència aeròbica a consciència, sobretot durant juny, juliol i en agost. Un treball voluminós que ens permetrà que arribin a la part final d’Ushuaia bastant millor que si no haguessin fet aquest treball de resistència aeròbica”.

“A Ushuaia l’objectiu primordial és garantir la integritat física dels esportistes, que tinguin la mínima fatiga possible, i això ho aconseguirem fent allà un volum de treball just. És a dir, no fer més i no fer menys. Per tant, farem un manteniment de les capacitats, com hem fet ara. Un bloc de realització on buscarem mantenir el que hem guanyat, i que el volum no sigui massa elevat”.