El treball específic dels equips d’alpí de la FAE

 

Els esportistes de la FAE estan en aquestes dates posant les bases del que serà la pròxima temporada. De moment, són setmanes de càrrega d’exercicis de força i de suma d’activitats de resistència, tant per als esquiadores i esquiadores d’alpí com per a la resta de seccions. En el cas de l’alpí, ara mateix es realitzen jornades de treball de gimnàs i sortides de bicicleta. Una combinació per anar agafant la forma durant aquests mesos, abans de l’estada amb neu prevista per a finals d’agost o principis de setembre a Argentina.

Durant aquestes setmanes, el treball amb els esportistes inclou el gimnàs però combinat amb diferents sessions, entre les quals es va organitzar fa uns dies una pujada al Pic Negre, es realitzen sessions al Centre de Tecnificació Esportiva d’Ordino, o bé es fan periòdicament sessions de ciclisme tant de carretera com de muntanya.

El passat dimarts, i com a exemple d’una jornada habitual d’entrenament, part de l’equip d’alpí va realitzar una sessió inicial de força amb treball de tronc superior. Després, segons va explicar el preparador físic, Damià Costa, es va fer un descans de mitja hora, per tornar al camp de futbol d’Ordino on es va ampliar la sessió amb un “treball de resistència anaeròbica, entre cometes, perquè també es treballa potència aeròbica”, segons Costa. “L’esquí alpí és un esport en què les baixades duren entre 40 i 90 segons, i per tant durant aquest temps el tipus de resistència que intervé és anaeròbica”, explicava el preparador. “Cal iniciar la sessió amb treball de resistència anaeròbica, però a mesura que avança, amb sèries de cinc minuts, cada cop la intensitat és més baixa i es va convertint en potència aeròbica”. És una manera “d’acostumar al cos a aquest tipus de resistència, de saber patir”.

L’esquiadora Mireia Gutiérrez també parlava del treball que han estat fent des del principi de la pretemporada: “Les primeres setmanes fem els testos físics perquè el preparador físic tingui clar el nivell de forma que tenim. Una mica saber el treball que hem de fer a nivell de força, els pesos, els percentatges de treball que hem de fer per millorar la nostra força. En les primeres setmanes fem molt treball de gimnàs, repeticions i bastant dur. Anem combinant amb sortides en bici llargues, sortides de BTT i sèries en bici també. Gimnàs i resistència en bici. I els caps de setmana, els diumenges recuperar bé per continuar així fins a finals d’agost, principis de setembre, que serà quan marxarem a Argentina a fer el bloc d’esquí”.