Andorra lluita en el Team Event, amb victòria de Gutiérrez

Els esquiadors andorrans ja figuren a la història de les Finals de la Copa del Món, gràcies a l’Alpine Team Event, competició per equips que aporta el toc diferencial a l'esdeveniment i que ha tingut lloc aquest divendres a la pista Àliga de Grandvalira-El Tarter.

Andorra s’ha enfrontat al Canadà en una ronda prèvia de vuitens de final i “ha posat la por al cos” als seus corredors, tal com ha ressaltat l’esquiador Àlex Rius en acabar la prova. El motiu, la victòria de la Mireia Gutiérrez contra Laurence St-Germain. Li ha tret 12 centèsimes en un final ajustat i emocionant.

La ‘Mimi’ ha competit tercera en la prova, Eslàlom Gegant paral·lel, d’un traçat curt de només 25 portes i de 66 metres de desnivell (que els corredors han completat en menys de 23 segons). Abans havien sortit Sissi Hinterreitner, que ha quedat 1’22 per sobre d’Erin Mielzynski, i Àxel Esteve, que ha arriscat i ha caigut en la disputa contra Philip Trevor. 

La victòria de Gutiérrez ha obert de nou l’eliminatòria (en cas d’empat se sumen els temps i passa qui té un millor global), motiu pel qual tots els ulls s’han posat en Rius, en la quarta i definitiva sortida. El jove corredor ha sortit molt fort i ha vist de prop el triomf, però un error a les darreres portes li ha fet perdre opcions enfront Benjamin Thomsen. S’ha escapat el triomf i, finalment, Canadà ha vençut per 3 a 1.

En acabar la cursa, Gutiérrez ha explicat que ha tingut una mala sortida però que ha anat “al límit” i a poc a poc ha recuperat fins a aconseguir la victòria. A nivell d’equip, ha manifestat que és una modalitat on no han pogut entrenar molt però, al seu parer, “ens mereixíem passar”. El paper d’Andorra ha estat bo, ha assegurat: “hem estat on havíem d’estar”.

Suïssa es corona a l’Alpine Team Event

L’Alpine Team Event d’aquestes Finals de la Copa del Món de Grandvalira se l’ha endut Suïssa, en una emocionant final disputada contra Noruega. L’equip escandinau ha colpejat primer guanyant les dues baixades inicials: Thea Louise Stjernesund ha vençut Aline Danioth, i Kristian Leif Nestvold s'ha imposat per davant de Ramon Zenhaeusern. Però la suïssa Wendy Holdener ha estat més ràpida que Mina Fuerst, i el cop definitiu l’ha donat Daniel Yule, derrotant un Sebastian Foss-Solevaag que ha fet mitja baixada sense un dels pals. Per temps, el 2 a 2 s’ha desfet a favor dels helvètics.

Holdener ha atribuït aquesta victòria a una “feina d’equip” i ha celebrat tant el bon estat de la pista Àliga, amb una “neu perfecta”, com les bones temperatures, i més quan ha estat una temporada generalment amb males condicions meteorològiques, ha recordat. 

Abans de la gran final ha tingut lloc la disputa pel tercer i quart lloc, que se l’ha endut Alemanya, davant del Canadà, precisament l’equip que ha eliminat Andorra als vuitens de final. També hi ha hagut emoció: s’ha hagut de fer una cinquena baixada ja que en la primera els dos esquiadors (Erin Mielzynski per part del Canadà, i Christina Geiger per part d’Alemanya) han creuat la meta amb exactament el mateix temps.

L'organització qualifica d'“immillorables” els dies de competició a l'Àliga

El Comitè Organitzador de les Finals de la Copa del Món ha fet una valoració “immillorable” del desenvolupament de les cinc jornades de competició que han tingut lloc la pista Àliga del sector d'El Tarter de Grandvalira. El director logístic, Ton Naudi, ha destacat per sobre de tot les bones condicions meteorològiques i el fet que no es complissin les previsions inicials de neu. A més, malgrat les temperatures suaus que hi ha hagut durant el dia, el fred que ha fet a les nits ha permès que la pista es tornés a gelar i no ha calgut utilitzar productes per absorbir la humitat.

D'aquesta manera, Naudi ha remarcat que “la pista s'ha mantingut fabulosament” les cinc jornades, i que així ho han remarcat també els equips i la Federació Internacional d'Esquí (FIS). “La gent no para de felicitar l'organització per l'estat de la neu, i de moment no hem sentit cap queixa”, ha assegurat. També ha destacat que els equips “estan encantats” amb les sales de corredors i el servei de restauració que s'hi ofereix.

El director de logística ha assegurat que el mèrit de tot plegat és dels voluntaris i dels treballadors de l'estació, que aquests dies han hagut de doblar els esforços i suportar una gran pressió, sobretot l'equip de maquinistes.

Pel que fa a les proves del cap de setmana a Grandvalira-Soldeu, Ton Naudi ha informat que dijous al migdia es van començar a traslladar les càmeres de l'Àliga en helicòpter cap a la pista Avet, i que aquest divendres a la tarda s'acabaran de portar les restants. La pista gaudeix d'unes “condicions fantàstiques” i, tenint en compte que s'espera un augment de temperatures, tot fa indicar que s'haurà d'utilitzar sal o potassi per absorbir la humitat de la neu i fer-la gelar.

La zona d'arribada, sobre la nova plataforma esquiable, ja està enllestida al 100% i, com que la pista és més accessible, hi ha més espai i serà cap de setmana, s'esperà un augment considerable de públic. Precisament, Ton Naudi ha assegurat que la gran afluència de persones que s'han aplegat durant la setmana a El Tarter, i en especial el dijous coincidint amb el Dia de la Constitució, “ha marcat la diferència respecte a les proves de Copa del Món celebrades el 2012 i el 2016”. Aquest divendres s'han repetit les 3.000 persones de públic de la jornada de dijous.

Emoció en l'Eslàlom Gegant femení

Després de cinc jornades a la pista Àliga, aquest cap de setmana l'acció es traslladarà a Soldeu, a l'emblemàtica pista Avet, que enguany estrena una nova arribada gràcies a la plataforma esquiable sobre el riu. L'Avet acollirà les dues disciplines tècniques (Eslàlom i Eslàlom Gegant) amb dues mànigues cadascuna. Dissabte es disputarà el Gegant d'homes i l'Eslàlom de dones, mentre que diumenge tindrà lloc el Gegant femení i l'Eslàlom masculí.

En les disciplines tècniques, els Globus de cristall ja estan gairebé tots decidits i l'emoció es concentrarà en el Gegant femení. En categoria masculina, l'imbatible Marcel Hirscher ja té assegurats els dos triomfs i el gran Globus de cristall de la classificació absoluta. Serà el seu sisè títol de Copa del Món en Eslàlom i també en Gegant, i aixecarà per vuitena vegada el gran Globus de cristall de campió absolut de la Copa del Món.

En canvi, en dones, tot i que Mikaela Shiffrin ja té assegurat el Globus de cristall en Eslàlom, en Gegant l'eslovaca Petra Vlhová encara li pot arrabassar el títol. Tenint en compte que aquest dijous va ser la guanyadora de la Copa del Món de Súper-G i que també s'embutxacarà el Globus de cristall del rànquing absolut de la temporada, Shiffrin podria convertir-se en la tercera esquiadora de la història en guanyar quatre guardons de Copa del Món en una mateixa temporada, després de Lindsey Vonn i Tina Maze.

 

FOTO: Agence Zoom / Alexis Boichard