Shiffrin segueix fent història i Paris fa doblet al Supergegant de les Finals Andorra 2019

La segona jornada de competicions de les Finals de la Copa del Món d'esquí alpí Andorra 2019 ha estat dedicada a les proves masculina i femenina de Supergegant (SG), la segona i última disciplina de velocitat.

La competició ha tingut lloc també a la pista Àliga del sector El Tarter de Grandvalira, amb un traçat 500 metres més curt que el de Descens (DH) i amb uns revolts més tècnics. Després de la petita nevada d'aquest dimecres a la tarda, el SG s'ha disputat sota un sol radiant i amb un públic encara més nombrós que en el DH, al voltant de les 3.000 persones a la zona d'arribada, coincidint amb el Dia de la Constitució, festiu a Andorra.

Shiffrin continua engrandint la llegenda a Grandvalira

En categoria femenina, la nord-americana Mikaela Shiffrin ha seguit fent història i s’ha endut el seu primer Globus de cristall en una disciplina de velocitat, tot i no ser la seva especialitat. Ha fet la feina i, amb un quart lloc a la cursa (1:24.35), no ha patit per confirmar el lideratge a la general. El podi l’han completat l’austríaca Nicole Schmidhofer, que a la cursa a l’Àliga ha fet el mateix temps que Shiffrin, fet que li ha permès treure-li el segon lloc a la corredora de Liechtenstein Tina Weirather, que s'ha passat una porta i ha quedat fora de la cursa.

És la primera vegada que Shiffrin s'enduu el Globus de cristall en Súper-Gegant. “Somiava guanyar-lo alguna vegada, però no m’esperava que fos aquesta temporada”, ja que hi ha hagut moltes curses dures i moltes cancel·lacions en velocitat, ha manifestat emocionada en acabar la cursa. Shiffrin ha explicat que durant la baixada, que ha estat molt “agressiva”, s’ha “concentrat en el meu esquí i la meva tàctica”, desconeixent què estaven fent les seves rivals. Ha afegit que la pista estava “perfecta”, i les condicions del temps immillorables.

De la seva banda, Eileen Shiffrin, mare de Mikaela Shiffrin i que alhora és membre del seu equip, s'ha mostrat molt contenta pel triomf de la seva filla després del cansament acumulat durant la temporada i ha descrit Andorra com a país “meravellós i amb gent encantadora”, per la qual cosa ha assegurat que tornarà amb la família per gaudir de les pistes d'esquí.

La victòria de la prova d'aquest dijous se l’ha endut l’alemanya Viktoria Rebensburg (1:23.91), fet que li ha permès escalar de la sisena a la quarta posició de la general. Segona ha estat l’austríaca Tamara Tippler (1:24.06) i tercera la italiana Federica Brignone (1:24.25).

Rebensburg s’ha mostrat molt contenta amb la seva victòria, que li ha permès treure’s l’espina del segon lloc al Descens d’ahir. “He quedat segona moltes vegades durant l'hivern i per fi a l’última cursa de la temporada he estat primera”, ha celebrat. L’alemanya, que ja té assegurat el top 3 en dues disciplines, ha afegit que s’ha sentit “molt a gust a Andorra”, n’ha destacat l’ambient i la seva gent. Pel que fa a l'Àliga, ha assegurat que és molt bona tant per a DH com per a SG ja que té trams de tot tipus, i espera tornar ben aviat.

Dominik Paris guanya el seu primer títol de Copa del Món

En la categoria masculina, l'italià Dominik Paris ha aconseguit aquest dijous una doble victòria guanyant la cursa i enduent-se el primer Globus de cristall de la seva carrera, després que ahir se li escapés el de Descens tot i guanyar la prova. “És un somni fet realitat, després de molta feina dura i d'haver-ho tingut tant a prop en dues o tres ocasions, per fi ho he aconseguit i estic molt content”, ha assegurat just després d'acabar la prova. L'italià ha anunciat que no competirà dissabte en la prova d'Eslàlom Gegant.

Paris ha dominat la cursa de SG d'aquest dijous, fent el millor temps amb 1:20.42. L'italià ha fet una baixada sense errors confirmant la seva regularitat en aquesta la disciplina: aquesta temporada ha aconseguit la victòria en els Campionats del món d'Åre i tres victòries a la Copa del Món. L'ha seguit el suís Mauro Caviezel (1:20.57) i l'austríac Vincent Kriechmayr (1:20.86). Gràcies a aquest bon resultat a Grandvalira, Caviezel ha escalat dues posicions en la classificació i ha pogut obtenir el bronze en Súper-Gegant amb 244 punts. Paris n'ha obtingut 330 i l'austríac ha estat segon amb 286 punts.

L'austríac, que troba que ha estat un traçat de SG “molt interessant”, ha assegurat que ha fet una bona cursa, tot i que no suficient per batre Paris. El suís també s'ha mostrat molt content amb el resultat: “Encara no he tingut temps de fer-me'n a la idea, però per mi ha estat una temporada fantàstica, he apostat per tres disciplines diferents i estic feliç de tornar a pujar al podi un altre cop”.

Pinturault aixeca el Globus de cristall en Combinada Alpina

Durant la cerimònia de lliurament de trofeus d'aquest dijous també s'ha entregat el Globus de cristall de la disciplina de Combinada Alpina (Descens o Súper-Gegant i Eslàlom) en categoria masculina, tot i que no se n'ha disputat cap prova a Andorra. El vencedor de la temporada ha estat el francès Alexis Pinturault, l'austríac Marco Schwarz ha estat segon (que no ha assistit a la cerimònia perquè no competeix a les Finals a causa d'una lesió) i el podi s'ha completat amb el suís Mauro Caviezel. En categoria femenina, com que aquesta temporada no s'han celebrat suficients proves de Combinada Alpina, no s'ha lliurat el Globus de cristall.

Condicions immillorables

Les dues curses de la jornada de dijous han gaudit d'una meteorologia perfecta. El director tècnic de Grandvalira-Ensisa, Enric Barbier, ha explicat que, tal com marcaven les previsions, després de la petita nevada d'ahir i del vent que ha bufat a la nit, durant el matí “no hi ha hagut gens de vent i una visibilitat fantàstica, no podem demanar res més”. Pel que fa a la pista, Barbier ha recordat que la pista Àliga ha ofert un traçat de Súper-Gegant perfectament a l'alçada d'una Copa del Món, amb trams que han posat a prova els millors esquiadors del món, com el segon salt, però sempre garantint la seva seguretat.

L'organització de les Finals de la Copa del Món Andorra 2019 ha rebut aquest dijous els elogis del director de la Federació d'Esquí d'Àustria, Hans Pun, que ha s'ha mostrat sorprès per l'alt nivell que ofereix l'estació i el fet que tot estigui “molt ben organitzat”, cosa que els ha fet sentir “molt còmodes”.

Emoció assegurada a l'Alpine Team Event

La jornada de demà divendres estarà dedicada a l'única competició per equips del circuit de Copa del Món, l'Alpine Team Event (ATE), un eslàlom paral·lel per eliminatòries entre països on l'espectacularitat està garantida. Aquesta prova, l'única que tindrà representació andorrana, serà la darrera que es disputarà a la pista Àliga d'El Tarter, abans que la competició es traslladi durant el cap de setmana al sector Soldeu de Grandvalira, per celebrar a la pista Avet les proves tècniques d'Eslàlom i Eslàlom Gegant.