Composició d'equips 2018-2019

 A continuació, es detallen els equips i seccions de la FAE per a la pròxima temporada.

Secció d’alpí: 

Equip Nacional Femení d’Esquí Alpí: 

L’equip estarà configurat per 3 grups diferents. Un de Copa del Món d’SL per la Mireia Gutierrez, un de velocitat que girarà prioritàriament pel circuit Copa d’Europa i puntualment Copa del Món integrat per la Carmina Pallàs i Cande Moreno, i un tercer de Formació integrat per la corredora Zoe Ramirez, Xènia Rodriguez, i les dues noves incorporacions d’aquest any, Carla Mijares i Jessica Núñez. Sissi Hinterreitner s’incorporarà dins del grup formació amb l’objectiu a curt terme d’integrar el grup velocitat a mesura que recuperi el nivell perdut arran de la lesió. 

Mireia Gutiérrez farà uns dies amb les velocistes i després s’incorporarà amb els grup d’eslalomistes de la FAE per fer uns dies amb ells, i Pallàs i Moreno seran les úniques que viatjaran a Xile per a realitzar el camp de velocitat. El grup de Formació realitzarà el programa esportiu a Europa. Com a novetat l’equip femení estarà dirigit pel Roger Vidosa, que al mateix temps s’ocupa del programa Copa del Món i de la programació física de totes les corredores. Per la seva part, Dejan Poljansek, que és una nova integració, s’encarregarà del grup de velocitat. Igualment, Pablo Vallina estarà com a “service” de la Mimi i grup velocitat, mentre que Yago Antes serà el nou entrenador del programa de Formació. 

Equip Nacional Masculí d’Esquí Alpí:

Aquesta temporada es disposarà d’un Grup A “Elit” i d’un Grup B “Formació” tal i com s’ha fet aquest darrer any. El grup A queda configurat amb 3 programes diferents segons disciplina, nivell i objectiu, i el grup B quedarà com a un sol programa segons el treball formatiu previst. Pel que fa al Grup A es realitzarà un programa Copa del Món integrat pel Joan Verdú. Un segon programa de velocitat que alternarà els circuits de la Copa del Món i Europa, i que estarà integrat pel Marc Oliveras, Kevin Courrieu i Matias Vargas. I un tercer programa de Copa d’Europa tècnica, integrat per l’Àxel Esteve, Xavi Salvadores i Àlex Rius. 

Els canvis més significatius a nivell del programa A són que es prioritzaran les estades en l’hemisferi sud i nord ja que en base a l’experiència d’aquests darrers anys s’ha observat un millor rendiment quan ho fem d’aquesta manera. A nivell del Grup A el programa Copa del Món disposarà d’una estructura única per Joan Verdú amb la figura d’un entrenador que serà Cyprien Richard i un Service (Toño Gongora) que l’acompanyaran durant tot l’any. Aquesta proposta es basa amb el fet que Joan actualment està a un nivell superior a la resta dels seus companys, i si el que es pretén és entrar al top 30 de la Copa del Món, cal que s’entreni amb gent del seu mateix nivell i en idèntiques condicions que les que es trobarà durant tot el període competitiu. En aquest sentit considerem que la mobilitat d’una petita estructura (però gran esforç) com la que proposem per a Verdú, ens donaria molta flexibilitat a l’hora de poder entrenar amb els grans equips. 

Pel que fa al programa pels velocistes, el grup quedarà compost per un entrenador (Simon Bastelica) que ajudarà de forma puntual durant les estades de pretemporada i fixa durant el període competitiu amb l’ajuda del Service Romain Buttard. Finalment, el programa Copa d’Europa tècnica quedaria compost per la figura del Max Tissot amb l’ajuda del Nicolas Belcredi, que realitzarà les funcions de Service i assistent d’entrenador. 

Com a responsable del masculí A i B continuem comptant amb l’ajuda del Carlo Bagnod. El Grup B Programa formació (U18-U21) programarà la temporada en base al treball formatiu (esportiu / batxiller) que han de realitzar aquests joves corredors i amb l’objectiu que puguin integrar els programes Elit (Grup A) en un termini d’uns tres anys (alguns casos 4) i segons la finalització del Batxiller. El Grup B quedaria compost pel Joaquim Rodriguez, Gabriel Bartumeu, Albert Torres, Xavier Cornella i com a nous integrants el Roger Bartumeu, Robert Ferrari i Ty Acosta. El corredor Xavier Cornella realitzarà la pretemporada amb el Grup A, donat els bons resultats que ha assolit en punts FIS la passada temporada, i arribat l’hivern retornarà amb el Grup B. 

La programació del B també patirà canvis sobretot durant els períodes de preparació on la idea és esquiar més a final de temporada per evitar les geleres durant l’època d’estiu, i retornar a la neu cap a la tardor (setembre) amb estades de més durada i al nord d’Europa. Això ens permetrà concentrar millor les càrregues de treball a nivell físic i creiem una millor planificació a nivell dels estudis. Aquest Grup continuarà amb l’entrenador Xavier Bellsolà i l’ajuda del Rob Davis que alhora es el preparador físic de tot el Grup masculí. 

---

Secció de Fons: 

Equip Nacional d’Esquí de Fons: 

Pel que fa a les secció d’esquí de fons, la idea és donar continuïtat a la mateixa estructura i funcionament iniciat l’any passat. Així doncs Joan Erola continuarà com a responsable del grup, i com a referent tècnic i físic tant pel que fa a Esteve com a Vila. Durant els mesos de competició s’incorporarà Laura Orgué com a tècnica de Carola Vila donat que durant aquesta època, els objectius i els circuits són completament diferents per ambdós corredors. Guillem Cairat seguirà com assistent i fisioterapeuta del grup i tindrà més incidència amb l’Ireneu sobretot durant el període competitiu on també assumirà les tasques amb el material. Finalment es contempla la figura d’un Service que, de forma puntual, pugui intervenir amb Carola i/o Ireneu si fos necessari, segons competicions. El plantejament esportiu d’aquest any, així com els programes esportius, no seran diferents dels realitzats l’any passat de manera que es continuarà al circuit Copa del Món i OPA pel que fa l’Ireneu i OPA JUN per la Carola.   

---

Secció d’Snowboard: 

Equip Nacional d’Snowboard: 

La proposta per a la secció d’snowboard és que Lluís Mar realitzi la integració total amb els equips de França d’SBX de manera tota la part física i mèdica es pugui realitzar des de França. Aquesta modificació en el funcionament dona resposta a la demanda francesa sobre la necessitat d’assumir el control de tot el treball d’aquest atleta i no com fins ara que només es responsabilitzava de l’aspecte purament tècnic. Aquesta demanda portarà algunes modificacions en el programa esportiu de Marín, en el sentit que haurà de passar més temps fora de casa donat que les sessions tant de l’àrea tècnica com física que haurà de realitzar al centre d’alt rendiment que la FFS té a Albertville. La Maeva Estévez continuarà al Grup EC de la FFS i recordar que aquesta corredora actualment està lesionada i no es preveu el seu retorn fins a la tardor.

---

Secció de Freestyle: 

Equip Nacional de Freestyle: 

Pel que fa a la secció de freestyle el plantejament no varia segons el programa realitzat l’any passat, si bé s’ha fet una demanda a la Real Federación Española de Deportes de Invierno (RFEDI) de manera que aquesta Federació aporti la figura d’un preparador físic que pugui acompanyar al grup durant tot l’any, així com la planificació i execució de la programació física de tots els corredors. La incorporació d’aquesta figura ens aportarà una millora evident en la preparació dels nostres esportistes i també una millora important en el funcionament d’aquesta d’estructura de manera podrem ser més àgils en la separació del grup, segons convingui en funció del calendari de curses i quotes de participació. El grup comptarà amb els corredors de la FAE Carlitos Aguareles i Pau Rabassa, i per part de la RFEDI Thibault Magnin i Javi Liso. Els objectius es centraran sobretot en el circuit Copa del Món i Copa d’Europa.

---

Agraïments: 

A tots els esportistes de la FAE pel treball i els esforços dedicats en aquest complicat però apassionant esport. Agrair també el suport de les seves famílies sense els quals difícilment estarien aquí. Animar i desitjar una bona recuperació a tots els Esportistes que s’han lesionat i que esperem que ben aviat els tornarem a tenir per les pistes. Agrair a tot l’Staff i Junta FAE el treball que any rere any estem realitzant en aquest difícil camí cap a l’alt nivell. També agrair la tasca que estan desenvolupant tots els esquí Clubs d’Andorra en quan a la formació i promoció del nostre esport. Agrair el suport del Govern d’Andorra, l’Escola Andorrana, Universitat d’Andorra i el Lycée Comte de Foix pel suport incondicional amb l’esquí a través de les ajudes i els programes educatius dels nostres esquiadors. I finalment un agraïment molt especial per tot el suport que rebem de les Estacions d’Esquí d’Andorra i sobretot de tot el conjunt de Patrocinadors i Col·laboradors pel seu importantíssim suport amb l’Esport Nacional.